הודעת הפורום הקומוניסטי הישראלי (28.2.2021)
הפורום הקומוניסטי הישראלי קורא לפעול לשמירת כוחה של הרשימה המשותפת ולחיזוקה בבחירות הכלליות שיתקיימו ב- 23.3.21.
תהיה זו מערכת בחירות רביעית במהלך השנתיים האחרונות, שאליה נגררת המדינה באשמתו העיקרית של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שדאג להקדמת הבחירות כדי למנוע את יישום הסכם הרוטציה ומתוך הנחה שיוכל לכוון את מועדן לתאריך שאמור להיות נוח מבחינתו.
מאז הבחירות האחרונות בלט מכל הניהול הכושל של משבר הקורונה, כאשר מספר גדול יחסית של אנשים נדבקו במחלה ומעל 5,500 איש נפטרו. וזאת למרות שורה של סגרים והגבלות ממושכים שהביאו למפולת כלכלית-חברתית עצומה, כאשר כמיליון איש איבדו את עבודתם, עשרות אלפי עסקים קטנים ובינוניים נסגרו לצמיתות, וחלה הרעה ניכרת ברמת חייהם של מרבית התושבים. גם שכבות שלא ידעו עוני ומצוקה בעבר הידרדרו לעוני מחפיר. הבאת החיסונים אינה יכולה לחפות על כל הדברים הנ"ל ועל שורה של כשלים נוספים, שחלקם נגרמו בין היתר משיקולים פוליטיים אישיים צרים של ראש הממשלה.
משבר הקורונה חשף את העוול שבסדר העדיפויות המעוות של ממשלות ישראל שהעדיפו להשקיע מיליארדים רבים עבור ההוצאות הצבאיות, כולל רכישות עוד ועוד כלי נשק למיניהם, לרבות הצוללות הידועות, וזאת על חשבון מערכות הבריאות, הרווחה והחינוך. בו בזמן הוענקו לטייקונים עוד ועוד הטבות ו"תספורות".
על רקע המשבר הבריאותי והכלכלי הקשה גורמים פוליטיים שונים מבקרים את נתניהו וממשלתו, וקוראים להחלפתו. אך ביקורתם במקרים רבים היא אישית בלבד או מכוונת רק להיבטים מסוימים, שוליים יחסית, של מדיניותו. הם אינם מעלים הצעה לחלופה כוללת למדיניות ממשלתו – לא בתחום הכלכלי-חברתי ובוודאי לא בתחום המדיני. חלקם אפילו בעלי עמדות ימניות יותר ממנו בעניין היחס לפלסטינים ואף ביחס לאוכלוסיה הערבית בישראל.
על רקע זה חשובה יותר מתמיד התמיכה ברשימה המשותפת וחיזוקה. 15 המנדטים לה זכתה בבחירות האחרונות היוו נדבך מרכזי בהכשלת תכניתו של נתניהו להקמת ממשלת ימין קיצונית צרה, שבין היתר היתה מעניקה לו, כנראה, חסינות בפני המשפט.
לכן, לא מפתיע שנתניהו השקיע מאמץ כה רב כדי להביא להחלשתה ולפיצולה של הרשימה המשותפת. לצערנו הוא זכה להצלחה מסוימת במאמציו, כאשר ראש אחד מארבע המפלגות שמרכיבות את המשותפת, ח"כ מנסור עבאס – בניגוד מוחלט לעמדותיו עד לפני כחצי שנה – החל להפחית את הביקורת על נתניהו ולהציג מדיניות כאילו אנו יכולים להיות חלק מקואליציה אתו – עם אותו ראש ממשלה שהסית נגד האוכלוסיה הערבית בישראל ("נעים לקלפיות") יותר מכל קודמיו, ואשר עשה את כל המאמצים כדי שממשיכיו של הרב כהנא ובעלי בריתם ייכנסו לכנסת הבאה, ושיהיו חלק מהקואליציה שלו.
הרשימה הערבית המאוחדת, בראשות עבאס, מתמודדת ברשימה עצמאית לבחירות ותנסה לצלוח את רף החסימה הגבוה (ארבעה מנדטים). בכל מקרה ובכל תוצאה שתביא – התמודדותה הנפרדת מסייעת לנתניהו ולאלה השואפים לממשלת ימין צרה. הרשימה המשותפת, בניגוד לקו החדש של ח"כ מנסור עבאס, שוללת במפורש כל אפשרות של השתתפות בקואליציה עם נתניהו או תמיכה בה תמורת תקציבים כלשהם.
המטרה של החלפת נתניהו חשובה מאוד כשלעצמה, אך, כאמור, לא די בכך. יש להבטיח שינוי מהותי במדיניות, לרבות עצירת המתקפה על החירויות הדמוקרטיות, שגוברת מאוד בתקופה האחרונה, הפסקת אפליית האוכלוסיה הערבית ונקיטת צעדים ממשיים למיגור הפשיעה והאלימות בתוך יישוביה.
בתחום הכלכלי יש להבטיח סיוע ממשי לעניים, למובטלים ולכל אלה שנפגעו ממשבר הקורונה, כולל בעלי עסקים שנסגרו. יש לדחות את הניסיונות להטיל את עול המשבר על כתפי אלה שנפגעו בו יותר מכל, באמצעות הפרטות נוספות, קיצוץ בשכר ובפנסיות, הגבלת זכות השביתה והמאבק האיגוד מקצועי, ופגיעה כוללת במגזר הציבורי – כפי ששואפת הן הממשלה הנוכחית, והן גם כמה מיריביה בימין וב"מרכז".
בתחום המדיני חשוב להציב אלטרנטיבה של שלום אמיתית, על בסיס שתי מדינות בקווי יוני 67'. הסכמים עם דיקטטורות חשוכות אלו ואחרות באזור, השלובות בעסקאות נשק אפלות, אינן מקדמות באמת את השגת השלום הכולל באזור, שהבסיס לו חייב להיות קודם כל פתרון צודק של הבעיה הפלסטינית על בסיס הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בצד ישראל.
בהקשר זה אנו מציינים בחיוב את החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג, שספק אם אמנם תרתיע את מבצעי הפשעים בשטחים הכבושים מלהמשיך לבצע את מעשיהם, אך מהווה למעשה חיזוק להכרה הבינלאומית בכך שהשטחים הפלסטינים עליהם שולטת ישראל הם שטחים כבושים לכל דבר ועניין. במובן זה ההחלטה מהווה חיזוק למאבק להכרה בינלאומית במדינה פלסטינית עצמאית.
הפסדו של טראמפ בבחירות לנשיאות היא חיובית בהיבטים שונים, בינלאומיים ופנים אמריקאיים, וכן בעניינים הקשורים לאזורנו. היא תוליך לפחות לצמצום התמיכה בכוחות הימניים והלאומניים ביותר בישראל שהייתה נהוגה במסגרת המדיניות הפרו-ישראלית החד-צדדית יותר מאי פעם בעבר שהנהיג הנשיא היוצא דונאלד טראמפ. עם זאת אל לנו להשלות את עצמנו כי ממשל ביידן יביא למפנה כולל בתמיכה האמריקאית המסורתית בישראל ויאלץ אותה לבצע שינויים מהותיים במדיניותה. הברית האסטרטגית בין שתי המדינות תימשך, וברית זו אינה מקרבת את השגת השלום הכולל באזור, אלא רק מרחיקה אותו ומקרבת אף סכנה של מתקפות צבאיות חדשות (שאחת מהן כבר בוצעה השבוע) ושל פרוץ מלחמה חדשה באזורנו.
לכן יש חשיבות רבה לחזוק כוחות השלום העקביים בארץ, יהודים וערבים, ובבחירות המתקרבות של חיזוק הרשימה המשותפת, הניצבת תמיד באופן ההחלטי ביותר נגד כל המלחמות מיומן הראשון, נאבקת בנחישות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, להגנת זכויות העובדים, לשוויון ולהגנת החירויות הדמוקרטיות בכל התחומים.