ב- 3.2.2013 נפטר חברנו הוותיק משה גבזה, שפעל במשך שנים ארוכות בתנועה הקומוניסטית בארץ במגוון רחב של תפקידים ותחומי פעילות. משה גבזה נולד ב-1915 בעיירה לחוביץ (כיום בבלארוס) וב-1935 עלה לארץ. בנעוריו היה חבר ב"שומר הצעיר" ואחר-כך פעל במפלגת מפ"ם. במסגרת זו מילא תפקידים חשובים בהסתדרות ובמועצות פועלים ביישובים בהם התגורר. כמו-כן הוא כיהן כחבר מועצת עיריית רמלה ותקופה קצרה כממלא מקום ראש העיריה. באמצע שנות ה-50 היה משה גבזה בין אלה שפרשו ממפ"ם והקימו את "מפלגת השמאל" בראשות משה סנה, שהצטרפה בהמשך למק"י.
בפילוג בשנת 1965 הצטרף משה גבזה לקבוצה הנציונליסטית בראשות שמואל מיקוניס ומשה סנה. עם זאת, כבר זמן קצר לאחר הפילוג הוא הבין את טעותו והיה למבקר חריף של מדיניותה הנציונליסטית, ולבסוף יצא משורותיה ב-1969. ב-1976 הצטרף גבזה לקבוצת אק"י, שפרשה ממפלגתם של סנה ומיקוניס, ושב-1977 נמנתה למעשה עם המרכיבים של חד"ש בתחילת דרכה. בהמשך היה חבר בהנהלת החזית, וכן נציג של חד"ש בוועד הפועל של ההסתדרות. ב-1983 חזר לשורות מק"י.
משה גבזה פעל רבות בתנועת הידידות ישראל-ברה"מ, וכן היה פעיל במק"י במסגרת סניף פ"ת ומחוז השפלה. במהלך כל חייו הרבה להרצות ולכתוב במגוון רחב של נושאים, לרבות בנושאים רעיוניים. כשהחלה "הפרסטרויקה" בברה"מ ב-1985 היה משה גבזה בין הראשונים שביקרו את הנטישה של היסודות האידיאולוגיים של המשטר הסוציאליסטי בברה"מ והזהירו בשלב מוקדם מפני הסכנות, שאכן התממשו כעבור מספר שנים. משה גבזה התפלמס קשות עם אלה בתנועה הקומוניסטית, בארץ ובחו"ל, שמיהרו באותה תקופה לנטוש את האידיאולוגיה המרקסיסטית-לנינית, וכן להשחיר את כל עברה של ברה"מ ושל כל התנועה הקומוניסטית בארצות הסוציאליסטיות לשעבר.
ב-1999 היה משה גבזה בין מקימי הפורום הקומוניסטי הישראלי והיה חבר בהנהגתו ופעל במסגרתו עד סוף חייו. עד שנותיו האחרונות הוא השתתף בפעולות ציבוריות ואף הרצה וכתב על נושאים שונים. בין היתר הרבה להתייחס בכתביו להתפתחויות הפוליטיות בארץ ובאזור, למשבר הכלכלי הבינלאומי ולמאבקים המעמדיים בארץ, להיסטוריה של התנועה הקומוניסטית ולהתפתחויות בתנועה הקומוניסטית בתחומי ברה"מ לשעבר, וכן בארצות שעדיין ממשיכות לקיים את המשטר הסוציאליסטי. לקראת יום הולדתו ה-95 פרסם משה גבזה ספר שבו קיבץ אוסף של נאומים, הרצאות ומאמרים מתקופות שונות של פעילותו הציבורית.