ראיון עם נשיא בלרוס אלכסנדר לוקשנקו

להלן קטעים נרחבים מראיון שהעניק נשיא בלרוס, אלכסנדר לוקשנקו, לכתבת העיתון "וושינגטון פוסט" (תרגום מהראיון בנוסח הרוסי, שפורסם באתר הטלוויזיה של עיר הבירה מינסק).

ב- 28.2.2011 ענה אלכסנדר לוקשנקו לשאלותיה של אליזבת גרהם ויימאוט, עורכת בכירה בעיתון האמריקאי רב ההשפעה. השיחה נמשכה כשלוש שעות ונגעה בקווים המייחדים את מדיניות הפנים בארצנו.

 


ש. אני מקווה שלא תתנגד אם אני אשאל אותך שאלות ישירות, כפי שאני נוהגת לשאול מנהיגים אחרים?

ת. את יכולה לשאול ואפילו לא כפי שאת שואלת מנהיגים אחרים, ואילו אצלי העקרון של פתיחות וכנות – הוא העקרון המרכזי שאני מכבד אותו ביחסים בין בני אדם.

ש. ארה"ב ואירופה הנהיגו איסור כניסה נגדך ונגד אישים אחרים לאחר פיזור ההפגנה ב-19 בדצמבר. איזו השפעה תהיה לכך על הרפובליקה של בלרוס? האם לא היית רוצה במצב כזה לחזור בך ולנהוג אחרת?

ת. קודם כל, על מנת לחזור בי ולנהוג אחרת צריכים הרי לחזור שוב ולחוות את אירועי ליל ה-19 בדצמבר. אבל אני אאכזב אתכם – אילו  זה יקרה שוב בליל מחר או מחרתיים –אני אנהג בדיוק כפי שנהגתי אז. דהיינו: מבלי להכות מכות רצח, מבלי להרוג איש, ללא מעשי אונס – אגן על בית הממשל כפי  שיש לעשות זאת על פי החוקה והחוקים. ובאם כוונתך לנזוף בי בשל העובדה  שהגנתי על החוקה והחוק – תכתבי בזו הלשון בארה"ב, שהעיתון "וושינגטון פוסט" נוזף בנשיא בלרוס על שפעל לפי החוקה ונצמד לחוק.

ש. אני בתור אמריקאית, כמו גם גברת קלינטון אשר איתה נפגשו נציגיכם לפני מספר שבועות, – וארה"ב כולה – קיווינו שהרפובליקה של בלרוס תיפתח במידה מסוימת, שהיא תהיה יותר פתוחה כלפי אירופה וכלפי ארה"ב. לכל המועמדים האופוזיציוניים ניתנה האפשרות להשתתף בבחירות, וראינו כי רשויות הרפובליקה של בלרוס היו בכיוון שיתוף הפעולה עם המערב. אך לאחר אירועי ה-19 בדצמבר האנשים השתוממו: האם אין פירושם של האירועים שהתרחשו הוא שבלרוס החליטה לשנות כיוון? האם אין המשמעות  כי טעינו בהערכתנו שעד ל-19 בדצמבר הסיטואציה התפתחה לפי תסריט חיובי? אולי, היתה אפשרות לפעול באופן אחר? אנו יודעים כי בבלרוס יש כוחות בטחון חזקים, בעלי עוצמה, אך אולי הייתה אפשרות אחרת?

ת. את יודעת, גם אנחנו קיווינו שהאמריקאים ואירופה ינהגו כאנשים הגונים, שמאוד מעוניינים בכך שארצנו תמשיך להיות ריבונית ועצמאית, ושכך יוכלו לבנות איתנו יחסים הוגנים. אך אירועי ה-19 בדצמבר שכנעו אותנו שלא בזאת חפצתם, גם לא לפני ה-19 בדצמבר.

ש. אבל אדוני הנשיא, הלא תמיד הבענו בצורה ברורה את משאלותינו ואת גישתנו. הדגשנו כי אנו בעד דמוקרטיה, פתיחות ושקיפות. תמיד הדגשנו זאת בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים.

ת. וגם אנו בצורה ברורה שאינה משתמעת לשתי פנים ענינו, שבבלרוס ישנן חירות ודמוקרטיה שבשום פנים ואופן אינן פחותות מאלו הקיימות בארה"ב. את רוצה שאוכיח לך בדוגמאות?

ש. אך לדוגמא, אם אחרי שהבחירות כבר עברו ארבעה או שבעה מאלה שהתמודדו מולך מוצאים את עצמם בכלא – הרי זה איתות לא כל כך טוב למערב, לגבי בלרוס בתור מקום של דמוקרטיה. וכמו-כן אני מניחה שהיו הגבלות לגבי היקף האמצעים שיכלו לגייס האנשים האלה, לגבי זמן שידור שהם יכלו לנצל בטלוויזיה, ולגבי פרסומיהם בעתונות. לכן אני מניחה שהבחירות לא היו דמוקרטיות.

ת. אליזבת, את הרי רשאית להניח כל שתרצי, זו זכותך. בארה"ב אילו אזרח כלשהו היה מבצע פשע, ויחד איתו מועמד לשעבר לנשיאות – הם היו נותנים את הדין שווה בשווה: המועמד לשעבר והאזרח. למה לנהוג באופן שונה כלפי הארבעה או השבעה, כלשונך, – ולבחון את פעולותיהם מחוץ להגדרות החוק הפלילי או חוקים אחרים של בלרוס. החוק הינו אחיד לכולם – הן לאזרח מן השורה הן למועמד לשעבר, אשר,אגב, לפי החוק בבלרוס הינו כמו כל אחד מהאזרחים של בלרוס.

ובנוגע לזמני השידור בכלי התקשורת וכיו"ב – הרי את סותרת את עצמך. הנה בשאלה הראשונה אמרת לי כי עשינו די לקיומן של בחירות נורמאליות. אגב, בנוגע לבחירות עצמן לא האמריקאים ולא האירופים – הן אישים רשמיים הן אנשים אחרים – לא הביעו טענות. הנה את האדם הראשון שאני פוגש – אמריקאית – שמדברת על בחירות לא דמוקרטיות. איש לא הטיל ספק בבחירות. זאת כיוון שלכל המועמדים לנשיאות הייתה אפשרות להופיע בכלי התקשורת הבלרוסיים. עם זאת קחי נא בחשבון שהם שלטו באוויר באופן מוחלט ע"י כלי התקשורת של רוסיה. הרי כלי התקשורת של רוסיה כולם מופצים אצלנו: הן האלקטרוניים והן הכתובים. כך שהיה להם מספיק זמן שידור. לא זאת השאלה. השאלה היא, אליזבת: עם מה הם הגיעו לקראת הבחירות, איזה מסר הם הביאו עבור העם הבלרוסי. שום דבר, פרט לכך – שיש להוציא את לוקשנקו להורג, לירות בו, לתלות אותו, לסלק אותו וכן הלאה. העם בבלרוס לא מקבל את זה. מן הסתם, גם האמריקאים  היו מתנגדים בצורה חריפה למשהו דומה.

אך ברצוני להציג לך שאלה – רטורית, אולי – כיצד היו פועלים הנשיא שלכם, או שירותי הבטחון אילו מיעוט ממורמר, מיעוט מבוטל, כשלושת אלפי אנשים – היו פורצים אל הבית הלבן ומתחילים לפרוע בו פרעות, תוך ניסיון להשתלט עליו? כיצד היו אמורים לפועל שירותי הבטחון שלכם?

ש.הייתי אומרת, שאני לא חושבת שהשירותים המיוחדים בארה"ב היו מכניסים אנשים לכלא ל-15 שנה. אילו באמת היו מנסים לפרוץ בכוח לבית הלבן, אילו היו שוברים חלונות וגורמים נזק לבנייני הממשל – הרי הרשויות היו מונעים אירועים כאלה והיו עוצרים את האנשים. אך בשום אופן הם לא היו נכלאים ל-15 שנה. האם באמת אתם עומדים להכניס אנשים לכלא לתקופה כה ארוכה?

ת. מה זה, יש לך מידע שמאן-דהו נכלא אצלנו ל-15 שנה?

ש. לא. אבל קראתי בעתונות, שמישהו נכלא בשבוע שעבר ל-4 שנים רק בגלל שהוא סייע באירועים. כמו כן  קראתי בעתונות, שתקופות המאסר עשויות להגיע ל-15 שנה.

ת. עשויות. כנראה, עשויות. זהו חוק. אצלכם יש תקופות של מאסר עולם בגין מעשים כאלה, וגם העונש המיוחד – עונש מוות. אבל אנו לא מבקרים אתכם בשל כך, זהו החוק אצלכם.

אנא, הגידי לי, נציגה נכבדה של דמוקרטיה – למה הרסתם את עירק? זהו פשע בינלאומי. למה אינכם נותנים את הדין על כך? על איזו דמוקרטיה אפשר לדבר, אם נספו לא רק אלפי אזרחי עירק ואחרים, אלא גם אלפי אמריקאים נהרגו, שלהם משפחות וילדים… ומה קורה כעת בעירק ובאפגניסטן, שם בכינור הראשי מנגנת המדינה ה"דמוקרטית" במרכאות? ומה הייתה תגובתכם לך, שעיתונאית – עמיתתך – נאנסה בקהיר, לאור יום בכיכר העיר?

ש. זה נורא, אבל הרי אזרחים מצריים ביצעו את זה.

ת. כן, אבל אתם הרי טופחתם להם על השכם, הם ידידיכם. למה לא נקטתם עמדה תקיפה? היכן האמת שלכם?

ש.כלפי מה? עמדה תקיפה לגבי מי לא נקטנו? לגבי מובארק ?

ת. לגבי רוצחים ואנסים. אתם מפחדים, כי אתם רואים את האינטרס שלכם שם. ואתם צריכים לכונן יחסים עם אלה שיגיעו בהמשך  לשלטון במצרים ובמדינות ערביות אחרות לאחר המהפכה. ואתם מעומק-לב מצפצפים על כך, ששם נאנסה עמיתתך – אזרחית ארה"ב. הנה הדמוקרטיה והאמת שלכם… ואילו זה היה קורה בבלרוס – הייתם כבר מורחים אותנו על פני  כדור הארץ כולו. גם כוחות צבא אולי הייתם משגרים, או טילי שיוט, כדי לכפות איזו דמוקרטיה. הנה, אליזבת, הדמוקרטיה האמריקאית – יש לה שתי פנים, שמא שלוש פנים…

ש. האם תבחן אפשרויות חנינה לאנשים שנעצרו באותו לילה? אני יודעת, למשל, שלחלק מהם יש ילדים קטנים.

ת. זו זכותי.

ש. האם תשתמש בזכות זו?

ת. לכשיגיע הזמן אגיד לך. כעת אין צורך בכך. כעת, כל אלה שלגביהם הוכח שהם תקפו ופרעו בבניין הממלכתי – תיקיהם הועברו לבית המשפט, ורק הוא רשאי לבחון את עניינם…

ש. האם אתה מתכנן לבטל את הסעיף ה-193 בחוק העונשין, היוצר תנאים מסובכים מאוד לפעילותם של ארגונים לא-ממשלתיים, ובפרט כאשר אינם רשומים רשמית, הוא מונע את פעילותם?

ת. ואצלכם תיתכן פעילות של ארגונים שאינם רשומים ? או באיזו שהיא מדינה בעולם בכלל ייתכן כזה דבר?

ש. מה לגבי הנוצרים הדמוקרטים הבלרוסים?

ת. "הנוצרים הדמוקרטים הבלרוסיים" כנראה לא יירשמו לעולם, לאחר ההתפרעויות שהם ערכו ב-19 בדצמבר. אין אלה "נוצרים דמוקרטיים" – אלה בנדיטים תחת השלט של "נוצרים דמוקרטים". אגב, רשומים אצלנו 6 מפלגות אופוזיציה ל- 10 מיליון בני אדם.

ש.ובנוגע לשגרירות ארה"ב, הרי גירשתם את שגריר ארה"ב מבלרוס…

ת. הרי אתם גירשתם את השגריר שלנו מארה"ב, נו אז מה?

ש.את שלנו גירשתם ראשון.

ת. ולשם מה אנו צריכים שגריר שמארגן את פעולות "הגיס החמישי"? אליזבת, הלא תפקידו של שגריר לשפר את היחסים בין מדינות, ולא להעכיר את המצב!

ש.האם אתה באמת סבור, ששגריר ארה"ב ארגן את זה?

ת. אליזבת, אני לא סבור, אני יודע! אני הנשיא  במדינה הזאת, ואני יודע את זה! וכעת, מי מפריע לכם לשלוח שגריר לבלרוס? ובאופן כללי – בשביל מה צריך שגריר אמריקאי בבלרוס, אם אינכם מעוניינים לשתף פעולה עם המדינה שלנו? אז במה הוא יעסוק כאן? יביא כספים ל"גיס החמישי"?.. אנו לא צריכים את זה.

אם אתם רוצים לשתף פעולה איתנו, בתור אמריקה הדמוקרטית, בתור מעצמה עולמית – בואו נשב אל שולחן ונתחיל לפתח שיתוף פעולה. או אז  לא יהיו אפילו קיימות עצם השאלות לגבי שגרירים או לגבי איזה ארגונים שאת דיברת, או אפילו לגבי אנשים. לא תהיינה שאלות לגבי כל זה.

ש. כיצד קורה שמהאנשים הנמצאים בכלא, שהם המועמדים לנשיאות לשעבר, נמנעת הגישה לעורכי דין? מדוע אינך יכול לתת הוראה שתאפשר גישת עו"ד לאנשים האלה?

ת.את יודעת, אצלנו אין צורך לתת הוראות על כך…כל דברייך – שקר מוחלט! עורך-דין – תפקידו לפגוש את מרשו.

ש. הרי לפחות בעיתונות נאמר שאתם מונעים…

ת. למה את מדברת אתי על עיתונים? הנה עיתונכם "וושינגטון פוסט", מייד אמצא ואראה לך מה כתבתם. זהו שקר כה מחליא, שאפילו אני, אחרי כל מה שכבר ראיתי, – אני מתקומם. לכן לא צריך להסתמך על עיתונים ועוד לדבר על איזה "עובדות" שבכלל אינן במציאות. הנה, תקראי מה כתב "וושינגטון פוסט". זו מופרעות! והרי זהו מאמר מערכת.

ש. מה כאן לא נכון?

ת. הכול לא נכון.

ש.כיצד אתה היודע שזה שקר?

ת. מהיכן אני יודע שזה שקר? הרי אני קורא ומעמת את זה מול העובדות שהיו כאן. ואני הייתי עד להן, ראיתי "און-ליין" את מה שקרה ליד בית הממשל. כפי שאת יודעת, ישנן מצלמות וידאו בכל פינה שם, והתמונה משודרת למסכים. ואני ראיתי את כל מה שקרה שם. כמו שרואים את מה שקורה בבית הלבן. וגם הערוץ הלא כ"כ ידידותי כלפינו, "יורוניוז", הראה את התמונות האלה.

ש. נדמה לי שאתה מבקר את כל תחנות הטלוויזיה.

ת. את יודעת, אילו ככה זה היה לא היה לי זמן לעסוק בתפקיד שלי, אילו הייתי מבקר את כל התחנות ..

ואצלכם בארה"ב לא הכל כול נמצא תחת שליטה ? לי נראה, שגם תנועת העכברושים אצלכם תחת שליטה… ואני לא מבקר אתכם בשל כך.  את יודעת, למה אני לא מבקר אתכם? כי אתם רוצים לשמור על בטחון העם שלכם. ואת זה אתם עושים נכון.

ש. אנחנו לא עושים, אנחנו לא עושים כך.

ת. למה אתם מחזיקים בבסיס בגוואנטנמו אלפי אסירים ללא חקירה ומשפט? תשלחו אותם לחופשי!

ש.זה לא אותו דבר. אלה אנשים, שניסו לפוצץ את מרכז הסחר הבינלאומי.

ת. ומהיכן את יודעת שהם ניסו לפוצץ? רק בית משפט צריך לומר את זה. הרי זה לא דמוקרטי.

ש. כי אני גרה בניו-יורק.

ת. הנה כתבו לך בעתונים, ואת קראת ומאמינה בזה. אבל במדינה דמוקרטית רק בית משפט יכול לעשות את זה, לקבוע קביעה כזו, ולא אף עיתונאי, אפילו לא בכיר כמוך. איזה מין דמוקרטיה זו? הבטחתם לסגור את הבסיס בתור אנכרוניזם מהעבר. למה לא סגרתם?

ש.אתה באמת חושב שצריך לסגור אותו?

ת. יש לסגור אותו מייד! כי זהו – כמו שהתבטאת כלפיי – איתות רע לקהילייה הבינלאומית.

ש. הרבה אנשים עשויים להסכים איתך.

ת. את רואה, כמה עובדות הבאתי לך לגבי אי-הדמוקרטיות של המשטר שלכם.

        חמדתי לצון…

ש.אילו היית מגיע לארה"ב – היית מופתע ביותר מהעובדה שאפילו בעיתון שלנו, השייך לנו, אין לנו שליטה על מה שכותבים הכתבים, בעיתון שלנו-אנחנו.

ת. בוקר טוב…הרי אתם עושים את זה בדרכים אחרות. והכל אצלכם תחת שליטה. מה פתאום התחלתם את הפרשה הזאת עם ויקיליקס, עם – מה שמו – אסנג'? הרי אתם דמוקרטים. למה אתם רוצים לכלוא את הבן אדם? הוא פרסם את העובדות שהובאו לידיעתו. מה, הוא לא כתב אמת? היכן הלא-אמת? הכל אמת. וזה לא מוצא חן בעיניכם. פתחתם במסע הסתה נגד האדם הזה, כדי להביא להסגרתו לארה"ב, וכמו שקראתי בעיתוניכם – לדון אותו למוות.

ש. זה לא אנחנו, זו ממשלת ארה"ב עושה את זה.

ת. נו, את רואה. ואת מותחת ביקורת עלי. אז תראי קודם מה קורה עם הממשלה שלכם, ואחרי זה איתי.

ש. מה היחסים שלכם עם רוסיה? האם אתם עדיין תלויים ברוסיה, בפרט במצב שיש לכם קשיים עם האיחוד האירופי ועם ארה"ב? אני יודעת, כי בעבר רוסיה הייתה מספקת לכם דווקא את הגז, והייתה לכם אפשרות לסחור בו. במצב הזה שהם לא מאפשרים לכם יותר למכור, איך נראית הסיטואציה? איך נראית הסיטואציה הכלכלית בכללותה?

ת. אליזבת, אם במהלך נשיאותי, כמו שאמרת, מכרתי ולו אלף קוב מהגז הרוסי – הרי אינני נשיא. שוב את קוראת  את העיתונים הלא-נכונים…

ש. אבל מה המצב, איך אתה רואה את הסיטואציה הכלכלית?

ת. בחודשים הראשונים של השנה יש צמיחה.

ש. שמעתי שהיה אצלכם מאזן שלילי גדול…

ת. היה גם מאזן שלילי. זה הבט דינמי. לפעמים מאזן שלילי, לפעמים חיובי…לא יודע מה ארה"ב הייתה עושה אלמלא האפשרות להדפיס דולרים. הרי אתם שקועים בבור החובות יותר מאיתנו. כן, יש מסגרות מסוימות. אבל יש גם מגמות חיוביות – בחודשים הראשונים של השנה גדל התוצר הלאומי בשיעור של כ-7%. רק בסין יש גידול כזה.

כן, באמת יש אצלנו דיספרופורציה בין הייצוא והייבוא, הרי כמו שאת רואה הנפט התייקר פי שניים, ואנו מייבאים את כולו, כמו גם את הגז הטבעי.

ש. אתם מייבאים את זה מרוסיה?

ת. אכן זו הצרה ההיסטורית שלנו, שאנו תלויים בתחום חומרי הגלם, ובראש וראשונה בדלק, כמעט ב-100%, ברוסיה.

ש. אתם את המוצרים שלכם, שאתם מייצרים בבלרוס – מייצאים בעיקר לרוסיה?

ת. לא. 47% לרוסיה, והשאר למדינות האיחוד האירופי ולארצות אחרות. בעבר 85% מהייצוא היה לרוסיה.

ש. במצב שבו יש בעיות ביחסים עם האיחוד האירופי וארה"ב – מה היא תוכנית הפעולה שלך? האם ישנה איזו דרך שלישית להתפתחות, נאמר העמקת שיתוף הפעולה עם אירן, ונצואלה, סין?

ת.אנו מנסים לעבוד עם כל העולם, אנו מקישים על כל הדלתות ונכנסים היכן שפותחים לנו. אנו היינו רוצים מאוד לשתף פעולה עם ארה"ב. אילו היה לנו סחר הדדי בהיקף של 5-10 מיליארד דולר זה היה יכול להיות מועיל מאוד לכלכלה שלנו.

ש. ישנם תנאים ואתה מכיר אותם. התנאים הם – דמוקרטיה, חופש העיתונות והקמה חופשית של איגודים מקצועיים. אתם מכירים את התנאים. התנאים לא השתנו. גברת קלינטון אמרה זאת בדצמבר. יחסה של ארה"ב כלפי בלרוס לא השתנה. התנאים האלה לא השתנו. ארה"ב מעוניינת לשתף פעולה עם בלרוס, אבל נדרשים תנאים של שקיפות, שקיפות מוחלטת.

ת. באם אתם מעוניינים לפתח שיתוף פעולה – אז בואו נחפש דרכים לכך, במקום שתציגו לנו את פירושיכם לדמוקרטיה ואת התנאים לדמוקרטיה הזו. דמוקרטיה היא דבר אוניברסלי במובן של שלטון העם – כך אנו מבינים את זה. ואילו העובדה שאתם הלבשתם על הדמוקרטיה את פירושיכם ועם הדגם הזה אתם נדחפים לתוך כל בית – זה לא לתפארת האמריקאים. עם זה הרי יש לכם דמוקרטיה מסוג אחד עבור רוסיה ובלרוס, סוג אחר עבור האיחוד האירופי – ודמוקרטיה מסוג אחר נוסף, שלישי, עבור סין, וסוג רביעי – עבור אירן ונצואלה, ודמוקרטיה חמישית – כפי שהיום מתברר – עבור ישראל, וששית – עבור העולם הערבי. והרי הדמוקרטיה שלכם.

ש.אבל זה לא נכון.

ת. אולי גם לא נכון. הרי אנו חיים בחברה דמוקרטית – לכל אחד זכות להשקפתו-הוא. אם איני צודק – אזי תנסו לשכנע אותי, כפי שאני עושה, במקום לצחצח חרבות ולהטיל סנקציות. אבל לא על כך אני מדבר.

הנה כשהקשנו על דלתה של ונצואלה – ונצואלה פתחה לנו את הדלת. סין פתחה לנו דלת, והביאה לנו אשראי בערך של 15 מיליארד לפיתוח הכלכלה שלנו. הודו פתחה לנו דלת, וכך גם מדינות המזרח, מדינות אפריקה, אמריקה הלטינית, ברזיל, רוסיה וכן הלאה. לפי השקפתכם – כל אלה מדינות בלתי ראויות. רק ארה"ב היא הראויה. נו, אז מה לעשות – לטובת העם שלנו אנו, לעת-עתה, נפתח שיתוף פעולה עם המדינות ה"לא ראויות" האלה.

ש. CSCE (הארגון לבטחון ושיתוף פעולה באירופה) הודיע שהיו הפרות רציניות במהלך הבחירות לנשיאות, ובפרט הודיע כי אפשרויות התצפית של המשקיפים הוגבלו, שלאופוזיציה היה ייצוג לא מספיק בוועדות הבחירות. האם הינך מתכנן לדאוג לכך שלא יישנו בעתיד  החסרונות האלה? האם אינך חושב שהיו שגיאות במהלך הבחירות האלה? הרי היה לך יתרון כה גדול לפי תוצאות ספירת הקולות – האינך סבור שתוכל להרשות לעצמך לשנות את חוקת הבחירות? או שאינני צודקת במישור הזה?

ת. אני יכול להרשות הכל, אבל האם העם ירשה? הרי לא בשבילי אישית אני צריך לסדר את החוקה. החוקה הזאת אינה פחות טובה מאשר ברוסיה, בקזחסטן, באזרבייג'ן – שאתן אתם עובדים עמן מצוין. תכריחו נא אותם לשנות את החוקים.

אשר להצבעה וספירת הקולות. את יודעת – הלוואי שבארה"ב יהיו תנאים כאלה. אצלנו לא מצביעים בדואר, כל אחד מגיע אישית לקלפי ומצביע. ואצלכם – אפשר גם בדואר. את המשקיפים ככלל אינכם מכניסים לקלפיות. ואם תכניסו – הם יוכלו לעמוד קצת בפתח ולהסתלק בהקדם. אנו לא מותחים עליכם ביקורת בשל כך. אם כך נוח לכם – בבקשה, תחיו כך. אנו לא מרימים קול צווחה שזה לא מוצא חן בעינינו. ואילו אתם – במקום לעסוק בבעיות שלכם, הרי אם באיזה שהוא מקום בעולם נשמעת חריקת דלת שלא לפי רוחכם, אתם מקימים מהומה. למה?

ש. בנוגע לראש הממשלה פוטין. מה היחסים שלך איתו, איך אתם פועלים זה מול זה? יש לכם יחסים טובים? האם הינך סבור כי פוטין שוב יהיה נשיא רוסיה?

ת. קודם כל, נשיאה של רוסיה יהיה מי שהעם ברוסיה יבחר בו. באשר ליחסים בינינו – הם טובים מאוד. יותר מעשור שנים אנו עובדים ביחד. ואני ממליץ לכם לא לעשות דמוניזציה לפוטין. אני רוצה לומר לכם, שפוטין לא מוצא חן בעיני האמריקאים, הפוליטיקאים בארה"ב, כי זה אדם נוקשה, אדם בעל תקיפות פנימית כזו, אשר בלי היסוס ובכל רגע יגן על האינטרסים של רוסיה. כנראה, זה לא מוצא חן בעיני ארה"ב. ..

ש. אני סבורה שלהיפך, בשנה שעברה נעשה ניסיון לפתוח מחדש את היחסים…

ת. אתם ניסיתם ותמיד מנסים "לפתוח מחדש" כל דבר לטובתכם. אינני ממליץ לכם לדבר בשפה כזו עם רוסיה, ובפרט לא עם פוטין.

ש. אתה חושב שהוא שוב יהיה נשיא?

ת.אם ירצה – ייתכן מאוד, הרי הוא היום מהפוליטיקאים המובילים ברוסיה. לפי הסקרים הוא עובר את כולם. לכן, ייתכן מאוד – אם הוא ירצה.

ש. כולם מדברים על כך, האם הוא יציג את מועמדותו שוב?

ת. אם ירצה – יציג. אני חושב שהם יסתדרו ביניהם.

ש.האם היית פעם בארה"ב?

ת. כמובן. מספר פעמים, אולי חמש. בעיקר בוועידות בינלאומיות. פעם הגעתי לארצכם וביקרתי במקומות שונים מהחוף המזרחי בואך מערבה. ואחר כך החלטתם שזה מזיק לארה"ב, וסגרתם לי את הכניסה לארה"ב. אבל אני אינני אויבה של ארה"ב. ואינני משתייך ל"אל-קעידה". איזו מין דמוקרטיה זו, שאתם מקימים מסכי-ברזל?!

ש. הרי אתה, אדוני הנשיא, אדם מאוד תקיף, אבל אתה אדם חכם מאוד. אתה מבין מה ארה"ב רוצה.

ת. אליזבת, אני יודע מה ארה"ב רוצה מאיתנו. אבל הייתי רוצה שארה"ב – וגם את – תדעו מה אנו רוצים מארה"ב.

ש. שוב, הרי אני קוראת בעיתונים. אבל אני חושבת שתסכים אתי אדוני הנשיא. אני מדברת עם אנשים בארה"ב. ולי נדמה שב-2008 – כך אומרים אנשים בארה"ב – אתה פתחת את המדינה, קצת פתחת את המדינה. האין זה כך?

ת. תשמעי, וכי מישהו עיכב אותך בגבול כאשר הגעת אלינו, או הפריע לך להגיע לכאן?

ש.האנשים שפגשו אותי טיפלו בי בצורה יפה מאוד.

ת. כך פוגשים אצלנו את כולם אליזבת. אנו מדינה עם פתיחות מוחלטת. אנו לא יכולים לסגור את המדינה, כי אנו איננו אמריקה. אנו מדינה עם כלכלה פתוחה. אם ניסגר לכלכלה, לתנועת אנשים – כך גם בפנינו יסגרו דלתות.

ש. אתה רואה עתיד טוב, עתיד מבטיח לארצך?

ת. כן. אחרת לא הייתי אמור להיות נשיא. וכי ארץ ועם זקוקים לנשיא הרואה בדמיונו שחורות באשר לעתיד עמו וארצו?!

ש. אך כאשר ראית את חילופי המשטרים במצרים ובתוניסיה, האם לא היה נדמה לך שזה משהו העלול להתרחש בבלרוס?

ת. את יודעת, אל"ף – זה לא היה נדמה לי. בי"ת, לא הייתי רוצה שזה יתרחש לא רק בבלרוס – אלא גם בארה"ב. ובארה"ב יש יותר סיבות לזה, מאשר בבלרוס – ולו רק 50 מיליון בני אדם שאין להם ביטוח רפואי. זה מספר עצום.

ש.לא חשבת שזה עלול לקרות כאן? האם לא חשבת שזה עלול לקרות איתך?

ת. איתך?

ש. לגביך-אתה.

ת. למה לגביי? ולמה לא לגבייך או לגבי אובמה?

ש. כי אנו מקיימים בחירות, כי האנשים מצביעים. ביכולתנו להחליף דמויות פוליטיות. למשל, בסתיו שעבר התקיימו הבחירות לקונגרס, והרכב הקונגרס השתנה. בארה"ב האנשים יכולים להחליף ממשלה…

ת. החלפת דמויות פוליטיות, אליזבת, אין משמעותה החלפת המבנה הפוליטי בארצכם או שינוי כיוון המדיניות שלה. התפאורה אצלכם – מתחלפת, והכיוון נשאר כפי שהיה – דיקטטורי. ומה טוב יותר – קשה לומר: להחליף דמויות פוליטיות, או שבכל זאת להחליף את כיוון המדיניות בזירה הבינלאומית. אני סבור שהדבר השני חושב יותר. ועליכם לטפל בכך. ואתם תצטרכו לטפל בכך.

ש. האם היית רוצה לחזור למצב של שמירת הזכויות, שמירת החוק? האם לא היית רוצה לחזור לשנת 2008? האם אינך חושב על שמירת עליונות החוק, על קיומה של שקיפות? הרי הינך יודע – ארה"ב לא תשנה את תנאיה. לכן – אולי כדאי לחזור, על מנת לחדש את היחסים?

ת.אליזבת, הרי כרגע אמרתי, שאני לא מתקדם בהילוך אחורי. ואינני מתכוון לחזור לאיזה שנים שהן. אין בכוונתי לשחק במשחקים פוליטיים כלשהם – לא מול האמריקאים ולא מול האירופים. זאת מהסיבה שהפוליטיקאים שלכם התגלו כחסרי הגינות במידה יתרה. לגבי כל מה שהבטיחו –רימו אותנו! אם אתם רוצים לפתח שיתוף פעולה איתנו על בסיס עקרונות נורמליים – אנו מוכנים לשיתוף פעולה. לא רוצים – נסתדר בלעדיכם.

ש.החלטת מתי יתקיימו הבחירות הבאות?

ת. הבחירות הבאות אצלנו הן הבחירות לבית הנבחרים, והן התקיימו, כמדומני, בשנת 2012. הבחירות לנשיאות – בעוד חמש שנים. תבואי לבחירות. קבלי את זה שהזמנתי אותך, בלי שום אשרות, ואינני מציב בפנייך שום תנאים. אני לא מסתגר בפני כתבים אמריקאים כמו שאתם עושים זאת, כשאסרתם על העיתונאים שלנו את הכניסה לארה"ב.

מדוע אסרתם על כתבינו את הכניסה לארה"ב? בגלל שיש להם השקפה משלהם?

ש. אינני יודעת, לא חשבתי על זה.

ת. את רואה… בנו אתם מטילים את רבב חוסר הדמוקרטיות. מדוע אסרתם על בניי את הכניסה לארה"ב? הם לא מחבלים, אינם משתייכים ל"אל-קעידה".

ש. כי ישנן סנקציות.

ת.נו, ומדוע הענשתם את ילדיי? תענישו אותי, מה זה נוגע לילדיי? מדוע אסרתם את הכניסה על עשרות אנשים שאין להם שום נגיעה ועניין – לא בבחירות, לא באירועי ה-19 בדצמבר, אנשים שלא שייכים לכל זה ? מדוע?

ש. אני לא יודעת…

ת. אינך יודעת… ולנו יש שאלות כאלה להציגן בפני ממשלת ארה"ב. ועוד הרבה-הרבה שאלות.

ועוד: מדוע הפרתם את הסכמותינו משנת 1994, כאשר אנחנו – ללא שום תנאים! – העברנו את הנשק הגרעיני לידי מי שאתם רציתם שנעבירו לשם?!  אז הבטחתם שלעולם לא תפעילו סנקציות כלכליות נגדנו. מדוע אתם כן מפעילים אותן? מי יאמין לכם אחרי זה ? הנשיא שלכם חתם על הסכם. מדוע אם כן אתם מפעילים נגדנו סנקציות?

ש. אני לא יודעת, אבל אני סבורה שיש פתרון קל מאוד למצב הזה, יש מוצא כל כך פשוט…

ת. מאוד פשוט – תקיימו את מה שהבטחתם. בתור התחלה.

ש. אדוני הנשיא, האם יש משהו שרצית לומר עוד? אם לא – אני רוצה מאוד להודות לך. אולי יש משהו שהייתי צריכה לשאול אותך ולא שאלתי? מה היית רוצה לומר, אולי, ביוזמתך?

ת. את יודעת, אליזבת, את כבר שאלת אותי הרבה מאוד, ושמא  עניתי בצורה לא כל כך מקיפה, אבל סבורני שמה שאמרתי מספק לך את הבסיס שעליו תוכלי לבנות את התרשמותך לגבי כיווני המדיניות של ארצנו.

בקשתי היחידה – אל תעשו דמוניזציה, לא לגבי ולא לגבי בלרוס. אנו אנשים נורמטיביים לחלוטין. איננו גרועים בכלום מהאמריקאים. המצב במדינתנו מבטיח והחיים בה שלווים. כאן כל אדם יכול להתפלל לאלוהיו, לממש את האינטרסים הלאומיים והפוליטיים שלו, לבנות את חייו מתוך חירות. אנו מדינה יציבה ושליווה, ובני אדם מעריכים זאת. אנחנו היינו רוצים שיהיו לנו יחסים טובים עם ארה"ב – באם גם אתם רוצים בכך. אבל לא נרשה לאף אחד – וגם לא לאמריקאים  – להציב בפנינו משימות ותנאים המנותקים ממציאות.

ש.תודה רבה על שהקדשת לי זמן כה רב.

ת.הרי רצית כנות ופתיחות, והנה עניתי לשאלותייך מתוך כנות ופתיחות.

ש. היה מאוד נעים להכירך. תודה רבה, אדוני הנשיא. "

ע"פ תרגום לעברית של הרב ייגאל יהודי, מינסק